Søg

Dansker forstår norsk bedre takket være SKAM

05.01.2018

Skamdinavisk.png

SKAM har gjort sitt inntog i nabospråksundervisningen og med god grunn: undersøkelse viser at serien forbedrer danskenes språkforståelse. 

Den norske ungdomsserien fortsetter å fascinere og den 30. januar inviterer Syddansk Universitet i Odense til symposium om språket i og rundt SKAM. Her deltar blant annet Karoline Lassen, som i fjor ferdiggjorde sin masteroppgave 'INTER-SKAMDINAVISK' ved Aarhus Universitet om SKAMs innflytelse på danske språkbrukeres forståelse av norsk. Konklusjonen er oppløftende lesning: SKAM har vært med til å forbedre danske unges språkforståelse i norsk. Den største forbedring er hos dem som har sett serien med norske undertekster.

Det er ikke kun for språkforståelen SKAM har hatt betydning. Serien har også bidratt til, hvert fall for en kort stund, å øke danskenes interesse for skandinavisk kultur og fellesskapsfølelse. Undersøkelsen påpeker derfor at godt skandinavisk ungdomsinnhold er til stor gavn for skandinavisk språkforståelse og bør være en satsning fremover. 

Du kan lese undersøkelsen i sin helhet her.

Ferdigsydd SKAM-materiale til undervisningen

Ble du inspirert til å ta i bruk SKAM i din nabospråksundervisning? Undervisningsplattformen Norden i skolen lanserte i høst undervisningsmateriale med utvalgte SKAM-klipp for 7.-10. klasse. Materialet kan brukes til både nabospråksundervisning, morsmålsundervisning og tverrgående prosjekter om ungdomskultur i Norden.

Materialet finner du her.