Søg

Digital kulturudvæksling ved «Nordens dage»

02.10.2014

Nordplus | Nordens Dage skaber autentisk kommunikation på tværs af skoler og grænser. Med mobiltelefoner og iPads laver elever fra 8. klasse rundt om i Norden film om deres hverdag og hjemegn. Filmene viser de til hinanden via vores fælles platform, og herefter mødes de online til diskussion/interview om deres interesser og dagligdag.
Tekst: Tina Møller Kristensen. Foto: Stig Elttør og Shutterstock (to piger med computer og ipad)

shutterstock_142053703.jpg

Venskab og læring over næt
Interessen for at lære mere om hinanden og de nordiske lande er et faktum, når metoden er “ung til ung”. Vi så og hørte det under pilotprojektet Nordens Dage 2013. “Virtuelle venskaber” blev skabt og de unge udvekslede facebookadresser. Alle kan være med, og der differentieres mellem nabosprog og fremmedsprogsundervisning. Lærerne oplevede også det meget positivt, at en stor del af de bogligt svage elever trådte op i karakter under eventdagene. De var produktive og indtog fortællerrollen med meget fantasi og stort ansvar. Udover at de unge møder hinanden og bliver bekendt med hinandens kultur, bliver de også bevidste om deres egne nabosprogskompetencer.

Tæt opfølging
Nordens Dage adskiller sig fra andre digitale undervisningstilbud i skandinaviske sprog ved, at hele forløbet er tilrettelagt og bliver fulgt af gruppen bag projektet. Det betyder, at projektgruppen har kontakt til alle deltagerne og udover at stille en færdig platform og opgaver til rådighed, også fungerer som tovholder igennem hele forløbet.

Projektgruppen sørgede for at indbyde klasserne, lærerne inviteres på et todages seminar, kickoff møde på Schæffergården, nord for København, hvor de introduceres til værktøjerne på platformen og lærer hinanden at kende, hvilket skaber et større engagement og fællesskab i projektet.

        Ronnie, lærer fra Åland: “For mig er det at møde de andre lærere det mest positive for materialet kan man jo læse selv. Men nu sidder vi sammen og diskuterer og hører hvad de andre tænker. Det er det bedste.”

Brug av platformer
I ugerne op til eventdagene arbejdet klasserne selvstændigt med opgaver på platformen. Opgaverne tog ofte udgangspunkt i eksisterende sites med fokus på Norden f.eks.  “Norden i Skolen” og “Norden” et undervisningsprogram på Danmarks Radio. Kulminationen var tre eventdage, hvor eleverne bruger hele deres skoledag på at lave film, løse opgaver og snakke med hinanden via www.nordensdage.nu.

         Ingun Engja  fra Norge siger “ Vi har hatt det så flott, elevene synes dette har vært spennende og morsomt og svarte unisont ja når jeg spurte om de hadde hatt det fint. Tusen takk for fint opplegg, og for at vi fikk være med. Vi blir gjerne med en annen gang”

Vejen videre
I år deltager 32 klasser fra hele Norden. Vi har fået en IT samarbejdspartner i Grønland, hvilket gør det lettere for grønlænderne at deltage, trods den store tidsforskel.