Søg

Fest for danske studerende på Lysebu og én million norske kroner i gave til språkarbeidet

02.10.2014

De Nordiske Perlene | Det var fest på Lysebu da statssekretær Morten Høglund  overrakte den norske regjerings gave til Fondet for dansk-norsk samarbeid i anledning det norske grunnlovsjubileet. 120 danske lærerstudenter og stortingspresident Olemic Thommessen var hovedgjester.

Tekst: Per Ivar Vaagland

DanskeLærerstudenterGrunnloven_norsk_gave.jpg

Lysebu: Danske lærerstudenter framfører den norske grunnloven på originalspråket 
- dansk - for stortingspresidenten.

De danske studentene åpnet med å lese noen utvalgte paragrafer fra den norske Grunnloven - som jo er skrevet på dansk - til stor begeistring fra forsamlingen. Herborg Kråkevik bidrog og til festen med sine musikalske innslag og gjøglerier over det dansk-norske. Både nasjonalsangen og eventyret ‘Laserne’ av H.C. Andersen var en del av programmet.De studerende var på Lysebu på kurs i norsk språk og kultur. Fondet for dansk-norsk samarbeid har gjennomført hele tolv ukeskurs i norsk for danske studerende i 2014, og den norske statsgaven vi gi fondet muligheter til å styrke dette enestående språkarbeidet i årene som kommer. Regjeringens gave inngår i den dansk-norske dimensjonen i grunnlovsjubileet.
Det er 200 år siden Danmark og Norge skilte lag, men fellesskapet mellom de to land fortsatte, ikke minst på det språklige området. Både statssekretær Høglund og stortingspresident Thommesen understreket betydningen av språkfellesskapet mellom landene og hvor viktig det var å arbeide for at det ble opprettholdt. Den norske regjeringens gave, som ble gitt i fellesskap med den danske regjering og folketinget, skal bidra til dette. Et tilsvarende beløp fra den danske stat ble overrakt Fondet på Schæffergården i København. Ved å gi gaven til Fondets arbeid med studerende understreker giverne framtiden og et ønske om å bidra til styrking av språkfelleskapet og formidling av kunnskap til fremtidige generasjoner.