Søg

Icelandic Online – Faroese Online: Samarbetsprojekt mellan Islands universitet och Fróðskaparsetur på Färöarna

28.11.2014

Ekspertgruppen Nordens Språkråd | Icelandic Online-projektet har utvidgats i samarbete med Fróðskaparsetur på Färöarna genom utvecklingen av Faroese Online, en kurs för invandrare på Färöarna. Förebilden för den färöiska kursen är Icelandic Online – Bjargir som lanserades 2010.

Text: Kolbrún Friðriksdóttir Översättning: Björk Óttarsdóttir

online.jpg

Bildtext: Projektledningen jobbar i Fróðskaparsetur 26.–28. september 2014: Birna Arnbjörnsdóttir, Kolbrún Friðriksdóttir, Patrick Thomas, John Mikkelsen og Úlfar Bragason. På bilden saknas Hjalmar P. Petersen.


Bjargir är en av sex kurser i Icelandic Online-projektets regi. Den första Icelandic Online-kursen lanserades 2004, men den senaste, Icelandic Online 5, lanserades 2013. Kurserna är interaktiva och bygger på nya rön och studier i pedagogik, undervisningsmetoder i andraspråk/främmande språk på internetet och erfarenheter av isländska som andra språk som undervisas vid Islands Universitet.
Bjargir har utvecklats för att betjäna invandrare som bor eller arbetar på Island. Kursens innehåll är praktiskt och tar upp termer från vardagslivet på Island med tanke på invandrares behov. Innehållet är rikt och delas upp i sex kontinuerliga kapitel med ca 260 övningar.  

Studerande i datakunskap vid Islands Universitet, Daníel Páll Jóhannsson og Össur Ingi Jónsson, tillsammans med Patrick Thomas, som är dataingenjör jobbar med att utveckla „apps“ för att kunna erbjuda Bjargir i senaste mobil-tekniken så som mobiltelefoner och tablett datorer. Färøingar har förmånen att kunna dra nytta av utvecklingsarbetet av Faroese Online, där de utnyttjar den tekniska delen av Bjargir, förutom att översätta materialet för sin målgrupp.
Samarbetsprojektet har fått ekonomisk stöd från Nordplus Voksen. I ledningsgruppen sitter Birna

Arnbjörnsdóttir professor, Kolbrún Friðriksdóttir, adjunkt, Patrick Thomas och Úlfar Bragason professor vid Islands universitet, Hjalmar P. Petersen, lektor, John Mikkelsen, dataingenjör och studerande, och Malan Marnersdóttir, professor och dekan från Fróðskaparsetur på Färöarna. Också Helga Hilmisdóttir lektor, från Helsingfors universitet sitter med i projektledningen.