Søg

Kulturåret i Aarhus skutt i gang med storstilt åpning

25.01.2017

Lørdag den 21. januar var det duket for åpningssermonien som markerte starten for Aarhus som Europeisk Kulturhovedstad 2017. Nordisk Språkkoordinasjon var på plass, og overvar en sermoni som hadde hentet stor inspirasjon fra det nordiske.

Det er ikke uten grunn at Nordisk Sprogfest, en minifestival arrangert av Nordisk Språkkoordinasjon, er lagt til Aarhus i september i år. Byen er sammen med Pafos på Kypros Europeisk Kulturhovedstad 2017, og året er tettpakket med store og små kulturelle arrangementer. Startskuddet for det hele gikk lørdag den 21. januar, da byen var klar for den offisielle åpningen av kulturåret.  

Nordisk Sprogfest er en del av det offisielle program, og Språkkoordinasjonen var naturlig nok på plass for å overvære åpningen. I Musikhuset var det invitert til åpningssermoni med taler fra blant annet Dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen samt musikalske opptredender med en lang rekke aktører, deriblant Aarhus symfoniorkester og Music Lyceum Choir fra Pafos.

Etterfølgende ble åpningssermonien flyttet utenfor, hvor Aarhus’ innbyggere ble invitert til å overvære en storslått prosesjon av lysende vikingskip, i form av både store og små lanterner. Det hele var akkompagnert av musikk og korsang som ga gjenklang over byen gjennom store høytalere samt videoer av barn og deres ønsker og håp om en bedre fremtid. Samtidig ble himmelen lyst opp av lyskastere som badet Aarhus i et storstilt lysshow.

Vikingskip, korsang og musikk fra blant annet den færøyske sanger Eyvør ga åpningen et overordnet nordisk preg, mens temaer som demokrati, global oppvarming samt flyktninger og integrasjon var en viktig del av sermonien. Det hele ble avsluttet med et fargesprakende fyrverkeri ved Aarhus Havn for vel 70.000 mennesker, som markerte slutten på åpningssermonien og begynnelsen på Aarhus som Europeisk Kulturhovedstad 2017.

 

Billeder

image