Søg

Martti Ahtisaari mottok Nordens språkpris 2015

16.12.2015

Finlands tidligere president og fredsprisvinner Martti Ahtissari ble tildelt prisen den 1. desember i Oslo. Språkprisen deles ut av Foreningen Norden Norge.

Ahtissari fikk prisen for sitt arbeid for å bevare og styrke et tospråklig Finland. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at «Årets prisvinner lar sjelden en mulighet gå fra seg til å snakke varmt om nordisk samarbeid. Han fremhever svensk som en viktig byggestein i finnenes nordiske identitet og som en bro til nordisk samarbeid, og berømmer ofte det egalitære nordiske samfunnet i internasjonal sammenheng».

I henhold til grunnloven er Finland et tospråklig land. Likevel stilles det med jevne mellomrom spørsmål rundt viktigheten av å beholde svensk som et offisielt språk i Finland.

Prisen ble delt ut tirsdag 1. desember på Abbediengen hovedgård i Oslo. Martti Ahtisaari fikk overrakt prisen, et kunstverk signert kunstneren Ørnulf Opdahl, av den norske kulturminister Torhild Widvey.

Nordens språkpris

Foreningen Norden deler ut Nordens språkpris «til en person eller organisasjon som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen». 

Det var sjette gang at Nordens språkpris ble delt ut. Tidligere vinnere er Fredrik Skavlan (2010), Timbuktu (2011), Ghita Nørby (2012), Vigdís Finnbogadóttir(2013) og Jakob Oftebro (2014).

Les hele saken på Foreningen Norden Norge sin hjemmeside her

Foto: hentet fra Foreningen Norden Norge

Billeder

image