Søg

Musikworkshop på turné i Finland

02.10.2014

Nordplus | Dream academy, som i år hölls från 26.8 till 14.9.2014, är en injektionsspruta i modernt musikskapande och kreativitet. Samtidigt är det en inspirationsdag på svenska för gymnasieelever i Finland. Under Dream Academy-workshopen kastas eleverna huvudstupa in i låtskriveri, inspelning och musikproduktion. Eleverna skriver och spelar in en egen låt på svenska och dagen avslutas med en gemensam livekonsert för hela skolan där låten framförs.
Tekst: Tiinaliisa Granholm.

dream_academy.jpg


Musikproducenten Jimmy Westerlund och artisten Fredrik Furu inspirerar och guidar eleverna genom Dream Academy-dagen. Genom musik och gemenskap får finskspråkiga elever en positiv bild av det svenska språket. På Åland skriver eleverna sin låt på finska. Genom att tänka internationellt och lära sig språk och kultur öppnas många dörrar.
Projektet har en egen Facebook-profil där eleverna kommunicerar med workshopsledarna medan de arbetar med förhandsuppgifterna. Efter turnén publiceras ett videoclip av varje workshop. Man kan lyssna och kommentera låtarna på projektets FB-profil och rösta på sin egen favorit när låtarna tävlar mot varandra.

Dream Academy startades 2011 och arrangeras av nätverket Svenska nu med stöd av NordPlus. Projektet har genomförts i två omgångar under läsåren 2013-2014 och 2014-2015 i 11 deltagande skolor, geografiskt spridda runtom i Finland och på Åland. Projektet evalueras av både elever och lärare med fokus på integration av språk- och musikundervisning och inverkan på elevernas attityder till språkstudier och intresse för Norden.

Video – DA-turné aug-sept 2014

Youtube-fil
Vimeo-fil


Video: Fredrik Furu, Jimmy Westerlund, Tiinaliisa Granholm, Max Jansson
Edited by Ville Heikkilä
Medverkande:
Sibelius-lukio, Helsingfors
Vaskivuoren lukio, Vanda
Tapiolan lukio, Esbo
Tiirismaan lukio, Lahtis
Kajaanin lukio, Kajana
Kuopion Yhteiskoulun musiikkilukio
Savonlinnan Taidelukio, Nyslott
Kaustisen musiikkilukio, Kaustby
Puolalanmäen lukio, Åbo
Ålands Musikinstitut, Mariehamn