Søg

Nordens språkpris til Kamprad og IKEA

04.12.2017

Ingvar Kamprad.png

Bilde hentet fra Foreningen Norden Norge. Foto: IKEA.

Årets vinner av Nordens språkpris er Ingvar Kamprad og IKEA. Møbelgiganten får prisen for sitt betydelige bidrag til å gjøre nordiske ord, uttrykk og nordisk kultur kjent over hele verden.

Det er Foreningen Norden i Norge som står bak prisen, som deles ut i deres lokaler på Abbediengen hovedgård i Oslo den 4. desember. Prisen deles ut av den norske næringsminister Monica Mæland og vinneren mottar et kunstverk av Hanne Borchgrevink. 

Juryens begrunnelse for Nordens språkpris 2017:

Over hele verden er folk på jakt etter Malm. De blir skuffet når det lokale varehuset er tomme for Nisse. De kryper til køys i Fjell, i Bekkestua, i Oppland. De napper i Ullastina og Ingerlise for å hindre innsyn i leilighetene sine. Og mennesker kloden rundt elsker Norden, som er et slagbord med tre skuffer.

Da Ingvar Kamprad bestemte seg for å gi IKEA-møblene skandinaviske navn fremfor produktnummer, skyldtes det etter sigende at han som dyslektiker hadde problemer med tall. Kjeden Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd ble stiftet i 1943. 20 år senere startet den globale ekspansjonen med varehuset på Slependen utenfor Oslo.

I dag har IKEA over 400 varehus verden over – og en hel flora av skandinaviske ord og steder lander i millioner av postkasser verden over hvert år. Det finnes angivelig flere IKEA-kataloger enn bibler, og det store flertallet av de 12.000 IKEA-produktene har skandinaviske navn: Ivar, Billy, Klippan og Lack har funnet nye hjem fra Sydney til Shanghai, fra Kairo til Kobe, Kuwait til Kowloon.

Ingvar Kamprad har virkelig bevist en gang for alle at man ikke trenger å drive smått, selv om man kommer fra et lite land. Man trenger heller ikke å bruke engelsk for å gjøre produktene attraktive internasjonalt: På samtlige IKEA-varehus serveres i dag skandinaviske spesialiteter i restauranten, skilt med «Tack» og «hej då» møter kundene og møbelnavnene oversettes ikke. Dermed lærer også vi i Norden at det heter lingon, godis og glass, sovdags, tupplur og gäspa på svensk.

På denne måten har Ingvar Kamprad og IKEA bidratt til at folk både i og utenfor Norden har åpnet øynene for nordisk språk og kultur. Ingen annen bedrift har på samme måte sørget for et så stort antall mennesker har tatt Norden helt inn i varmen, både i språket og i hjemmene sine.

Nordens språkpris 2017 går til Ingvar Kamprad og møbelprodusenten IKEA for sitt betydelige bidrag til å gjøre nordiske ord og uttrykk og nordisk kultur kjent over hele verden.

Jury: Olemic Thommessen (leder), Leif Holst Jensen, Guri Melby, Hilde Sandvik og Rune Mørck Wergeland.

Om Nordens språkpris:
Foreningen Norden deler årlig ut Nordens språkpris «til en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og gode måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelse.» Det er åttende gang at Nordens språkpris deles ut. Tidligere vinnere er Fredrik Skavlan (2010), Timbuktu (2011), Ghita Nørby (2012), Vigdís Finnbogadóttir (2013), Jakob Oftebro (2014), Martti Ahtisaari (2015) og dramaserien SKAM (2016).