Søg

Nordiske trekkplastre til sommerens festivaler

24.06.2014

Festivalsesongen er i gang for fullt, og atter en gang står mange nordiske artister som hovedattraksjoner til flere av sommerens festivaler, både i Norge, Sverige og Danmark.

 

Med sommeren følger festivaler, og dermed masser av ny og spennende musikk. I flere tiår har nordiske land og dialekter måttet vike for fremmedspråk, deriblandt hovedsaklig engelsk, når det kommer til musikk. Dette har nå forandret seg. De seneste år har fremveksten av nordiske artister vokst kraftig, og ved de seneste års festivaler har det ofte vært nordiske navn som har vært hovedattraksjonen på mange festivaler. I år er intet unntak.

 

Nordiske språk gir musikken nytt uttrykk

I en artikkel fra Information den 15.januar i år legges det vekt på hvordan morsmålet i nordisk musikk ikke lenger kun tilhører hip hop, men også har sneket seg inn i rock og pop. Rappere som svenske Timbuktu, norske Karpe Diem og danske Nik & Jay bidro alle til å introdusere morsmål i hip hop sjangeren i de nordiske landene omkring år 2000. De senere år har vi også vært vitner til at nordisk språk sprer seg i både rock-og popsjangeren med blant annet danske Rasmus Sebach, Medina, norske Oslo Ess, Stein Torleif Bjella, samt svenske Håkan Hellström og Veronica Maggio.

 

Maggio til 5 norske festivaler

Det er ingen hemmelighet at svenskene har vært kongene av nordisk popmusikk helt siden ABBA slo igjennom, men Veronica Maggio viderefører tradisjonen med danseglade rytmer nå på svensk. Maggio har sunget på svensk helt siden hennes debut i 2006, og har siden den gang gitt ut fire album, og er særdeles populær i Norge. I sommer spiller hun på hele 5 forskjellige festivaler i Norge, og 1 i Finland, samt flere i Sverige.

 

Morsmål og nabospråk er populært

Det å synge på morsmål i dagens musikkbransje er selvsagt regnet som en risiko, ettersom man snevrer publikumsgruppen inn til sitt eget hjemland, men også forhåpentligvis andre nordiske naboland. Det danske bandet Ulige Numre synger kun sanger på dansk, og har det siste året opplevd stor sukseess med deres debutalbum ”Nu til dags” som de ga ut i august sist år. Det å synge på morsmål i dagens populærmusikk kan bidra til økt interesse for nordiske språk blant dagens unge, samt opplyse om og øke deres interesse for å lære mer om nabospråk.

 

Nordisk musikk på både morsmål og engelsk

Årets nordiske festivaler lokker med nordiske artistnavn som både synger på morsmål og på engelsk, flere av disse skal også opptre på festivaler utenfor Norden i løpet av sommeren. Ta en kikk under og se nærmere på noen av de artistene du kan få med deg på nordiske festivaler i sommer;

 

Danmark:

Roskilde Festival 29.juni – 6.juli 2014:

Cashmere Cat (NO)

Skambankt (NO)

Icona Pop (SE)

Lykke Li (SE)

 

Samsø Festival 16. – 19.juli 2014:

Christopher (DK)

L.O.C (DK)

Nephew (DK)

Panamah (DK)

Ulige Numre (DK)

 

Norge:

Hovefestivalen 28.juni – 3.juli 2014:

Arif (NO)

Daniel Kvammen (NO)

Lars Vaular (NO)

Store P (NO)

Terje Bakke (NO)

 

Slottsfjells Festivalen 17 – 19.juli 2014:

Asgeir (IS)

Bjørn Eidsvåg (NO)

Veronica Maggio (SE)

 

Øyafestivalen 5. – 9.august 2014:

Arif (NO)

Hjerteslag (NO)

Kråkesølv (NO)

Oslo Ess (NO)

Röyksopp og Robyn (NO / SE)

Thomas Dybdahl (NO)

Todd Terje (NO)

Stein Torleif Bjella (NO)

 

Sverige:

Way out West 7.- 9.august 2014:

MØ (DK)

Rebecca & Fiona (SE)

Veronica Maggio (SE)