Søg

Unge stemmer fra Norden

01.12.2016

«I morgen er aldri en ny dag». Slik lyder tittelen på en ny bokutgivelse hvor 24 unge fra hele Norden setter ord på egne erfaringer og opplevelser om å vokse opp i fattigdom.

«Det handler ikke om at de unge skal møte oss, men at de skal møte hverandre» sier Karen Siercke, stifter og leder av bokens forlag Ordskælv, under resepsjonen for boken den 29. november i København.  

Gjennom skriveprosjektet har de unge nordiske forfatterne fått muligheten til å dele deres personlige fortellinger fra en oppvekst hvor fattigdom er et grunnvilkår, med hverandre og med omverdenen, og ikke minst gitt dem makten over deres egne historier.

Nordisk fellesskap en gave

Boken er en fellesnordisk utgivelse, og tekstene er skrevet på forfatternes modersmål – i alt 8 forskjellige språk – med en tilhørende engelsk oversettelse. Det er Nordisk Ministerråd for kultur og NORDBUK, Nordisk Ministerråds Børne- og Ungdomskomité, som i sin tid initierte prosjektet, mens skriveverkstedet og non-profittforlaget Ordskælv har støttet de unge med å utforme tekstene – fra idé til publikasjon. Gjennom prosessen har forfatterne deltatt på seminarer, hatt skrivementorer og møtt hverandre på Nordens Folkhögskola Biskop Arnö.

Karen Siercke legger vekt på at det har vært en gave å være i det nordiske fellesskap. Med prosjektet har man ønsket å bygge bro mellom forskjelligheter, og mens noen grunnforståelser i Norden er like, har samarbeidet også tydeliggjort forskjellige utfordringer.

Nordisk Språkkoordinasjon har innledet et samarbeid med Ordskælv, og det vil komme mer fra «I morgen er aldri en ny dag» på Nordisk Sprogfest i september neste år.

 

Bildet er hentet fra norden.org. Fotograf: Anna Rosenberg 

Billeder

image