Søg

Ny frist: forberedende besøg i Nordplus Nordens Sprog

20.11.2017

Ansøgningsfristen for at søge om tilskud til forberedende besøg specifikt i Nordplus Nordens Sprog er blevet forlænget til tirsdag den 5. december.

Læs mere

Nyt gratis undervisningsmateriale om SKAM på Norden i Skolen

07.11.2017

Den norske ungdomsserie SKAM er et kæmpe hit blandt unge i Norden – derfor tilbyder undervisningsportalen Norden i Skolen nu et spændende undervisningsmateriale med udvalgte klip fra SKAM til 7.-10. klasse. Materialet kan bruges i nabosprogsundervisningen, modersmålsundervisningen og til tværgående projekter om ungdomskultur i Norden.

Læs mere

Styrket posisjon for de finske og islandske språkene i Nordisk Råd

02.11.2017

De finske og islandske språkenes posisjon innenfor det nordiske samarbeidet styrkes. Det ble vedtatt under Nordisk Råds 69. sesjon i Helsinki. 

Læs mere

Storslått feiring av nordisk kultur i Helsinki

02.11.2017

Tradisjonen tro var det nylig duket for Nordisk Råds prisutdeling. I alt fem priser ble delt ut under en storslått feiring i Finlandia Huset i Helsinki. 

Læs mere

Nordisk sprogfest: Aarhus fejrede nordisk sprog- og kulturliv

27.10.2017

Fire dage i september mødtes over 1300 sproginteresserede fra hele Norden til Nordisk Sprogfest i den danske by Århus. Forfattere, kunstnere, eksperter, skoleelever, studerende og mange andre satte fokus på, hvordan vi i Norden kan bruge vores mange sprog til at skabe fællesskaber og sætte nye standarder for sproglig ligestilling og inkludering.

Læs mere

Finland klar for Nordisk Råds prisutdeling

19.10.2017

Den 1. november går Nordisk Råds prisutdeling av stabelen i Helsinki. Tradisjonen tro feires Nordens kulturliv med et brak av en fest hvor nominerte, tidligere vinner og de nordiske og baltiske statsministre er til stede.

Læs mere

Les nordiske språktidsskrifter på nett

03.10.2017

Dansk Sprognævn har laget en oversikt over nordiske språktidsskrifter som er tilgjengelig på nett. Finn listen her. 

Læs mere

Språk, inkludering & genus i Norden nu och i framtiden

27.09.2017

Arrangemang d. 16. oktober på Voksenåsen i Oslo: Spelar det någon roll vilka ord som används när vi beskriver kvinnor, män, människor, olika etniska grupper, personer med olika sexuella läggningar och möjligheter? Är orden med och formar verkligheten och cementerar gamla föreställningar eller är orden i sig irrelevanta för att skapa ett mer inkluderande samhälle? 

Læs mere

Språk i Norden 2017

15.09.2017

Nytt nummer av Språk i Norden er ute. Hovedtema for årets utgave er språkforståelse i det mangespråklige Norden.

Læs mere

Nordisk Sprogfest i Aarhus

30.08.2017

Sprog, film, litteratur, oversættelser, mad, SKAM og meget mere nordisk. Norden kommer til Aarhus, når Nordisk Sprogkoordination arrangerer Nordisk Sprogfest fra 18.- 21. september i samarbejde med den Europæiske Kulturhovedstad 2017.

Læs mere

Bliv sprogpilot og styrk nabosprogsundervisningen: ”Den bedste investering i mine 10 år som lærer”

02.08.2017

Hvert år uddannes 30 nye sprogpiloter, som arbejder entusiastisk i grundskoler og gymnasier over hele Norden med at udbrede lærernes kendskab til nabosprogsundervisning og til at udvikle didaktiske forløb om de nordiske lande. Blandt andre grundskolelærer John Renneberg og gymnasielærer Claus Skovbjerg, der begge har fået et helt nyt perspektiv på deres undervisning – og på samarbejdsprojekter med kolleger i Norge og Sverige – efter de har deltaget i det 5 dage lange Sprogpilotkursus, som er åbent for alle interesserede grundskole/gymnasielærere i hele Norden.

Læs mere

Klarsprogskonference samler sprogfolk fra hele Norden

25.07.2017

Tidligere i år mødtes sprogfolk fra hele Norden til de nordiske sprognævns klarsprogskonference i København, som satte fokus på det offentliges digitale borgerbetjening i hele Norden. Læs om konferencen her. 

Læs mere

Eksperter fra hele Norden hjælper med at styrke sprogsamarbejdet

05.07.2017

Nordisk Sprogkoordination (NOSK) får i 2017-2018 hjælp til at styrke det nordiske sprogsamarbejde af Ekspertgruppen for Nordisk Sprogsamarbejde. I foråret mødtes gruppen i København - læs om deres arbejde her. 

Læs mere

Perlekurser for lærerstuderende giver pote: ”Nu forstår jeg endelig dansk, og nu ved jeg, at jeg skal undervise i dansk!”

29.06.2017

Nordisk Sprogkoordination har været til perlekursus: Et intensivt sprogbad på fem dage, hvor lærerstuderende fra hele Norden lærer et af de øvrige skandinaviske landes sprog og kultur at kende – og dermed får unik inspiration til, hvordan de kan undervise i nabosprog på spændende måder. Læs hele artiklen her. 

Læs mere

«Se mitt språk»

26.06.2017

I samarbeid med Statped i Norge, presenterer NVL «Se mitt språk» voksenopplæringsprogrammet i norsk tegnspråk. I 10 korte videoer forteller sentrale personer knyttet til «Se mitt språk», om oppstarten for over 20 år siden, om utviklingen, om hva det betyr for foreldrene og om det norske tegnspråket.

Læs mere

Den Europæiske Sprogpris 2017

21.06.2017

Er du opmærksom på Den europæiske Sprogpris 2017? Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmark uddeler i samarbejde med EU-Kommissionen prisen, og de vil meget gerne have ansøgninger fra gode projekter, initiativer eller ildsjæle inden for læring af fremmedsprog.

Læs mere

- Nordisk omfavnelse av SKAM viser hvor nært vi står hverandre

02.06.2017

- 'Nordisk omfavnelse av SKAM viser hvor nært vi står hverandre'. Det sa den norske kulturministeren Linda Hofstad Helleland, da hun nylig innledet en samtale om kultur og språk for unge nordboere på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Nordisk Språkkoordinasjon var på plass i panelet. 

Læs mere

Hva har SKAM gjort for nordisk språkforståelse?

01.06.2017

Hva har SKAM gjort for nordisk språkforståelse? Faktisk ganske mye! Se vår nye film og hør hva unge nordboere sier selv. 

Læs mere

Ny hjemmeside tilbyr nordisk språkhjelp

29.05.2017

Ny nettside tilbyr språkhjelp til borgere på flyttefot i de nordiske landene. Via "Termbasen til støtte for nordisk mobilitet" kan du slå opp nordiske begreper og få dem oversatt til ditt morsmål. 

Læs mere

Språkforståelse i Norden – hvor godt forstår vi hverandre?

10.05.2017

Nordisk Språkkoordinasjons leder, Anna Enemark, var på plass da språkforståelse i Norden var tema på et seminar i Riksdagen 4. mai. Seminaret var arrangert av Nordisk Råds svenske delegasjon.

Læs mere

Lokale sprog og engelsk bør gå hånd i hånd på Nordens universiteter.

05.05.2017

Lokale sprog og engelsk bør gå hånd i hånd på Nordens universiteter. Det vil sikre universiteterne en attraktiv international profil, samtidig med at de får optimale muligheder for at bidrage til at udvikle de nordiske samfund og opfylde deres nationale forpligtelser. Sådan lyder den overordnede anbefaling fra eksperterne i Nordisk gruppe for parallelsproglighed.

Læs mere

SKAM-tekst modtog en andenplads i finsk skrivekonkurrence

26.04.2017

Andenpladsen i Vasa universitets skrivekonkurrence 'Jag och Norden' gik til Erica Neumans tekst 'Skam, steget mot ett starkare Norden', som bl.a. handler om SKAMs betydning for det nordiske fællesskab.

Læs mere

Interessert i nordisk mat og kultur?

26.04.2017

Folkeuniversitetet i Aarhus arrangerer vitensfestivalen Hearts and Minds til september, som setter fokus på det gode liv og mat - heriblant nordiske vinkler på mat og kultur. Bli med!

Læs mere

Børnelitteratur som kan åbne mod verden

25.04.2017

Nordspråk inviterer lærere, lærerstuderende og andre interesserede til et eventyrligt kursus om børne- og ungdomslitteratur. 

Læs mere

Følg os på Facebook

21.04.2017

Nordisk Sprogkoordination er nu på Facebook - følg os på vores nye side!

Læs mere

SKAM set med mediebriller!

19.04.2017

Er du SKAM-fan? Så kom på arrangementet 'Skam sett med mediebriller' som Fondet for dansk-norsk samarbeid holder på Schæffergården i København d. 26. april. Arrangementet skaper rom for diskusjon om seriens tema, mediestrategi, betydning og fremtidige muligheter i Danmark, med mer!

Læs mere

Volt - Ett nytt kultur- och språkprogram för barn och unga!

19.04.2017

Nordisk kulturkontakt lanserar ett nytt nordiskt stödprogram med syfte att föra fram kultur för barn och unga. Programmet går under namnet Volt och den första ansökningsomgången öppnar 4.5 och stänger 8.6

Læs mere

-Språk er nøkkelen til nordisk samhørighet og mobilitet

23.03.2017

"-Språk er nøkkelen til nordisk samhørighet og mobilitet". Det sier den norske kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen, som i dag - på Nordens dag - deltok på Nordisk Skolechat. 

Læs mere

Nabospråksforståelse gir store muligheter

23.03.2017

Hør når Språkkoordinasjonens leder, Anna Enemark, i dag ble intervjuet i radioen i anledningen Nordens dag! "Nabospråksforståelse gir store muligheter, så det er bare å komme igang", var noe av det Anna oppfordret lytterne til av P4 Nordjylland.   

Læs mere

Nordens dag byr på ny runde av Nordisk Skolechat

16.03.2017

Den 23. mars er det klart for Nordens dag. På læringsportalen Norden i Skolen kan elever delta i Nordisk Skolechat, en rotasjonschat som gir elever mulighet til å snakke med andre elever i Norden i tilfeldig rekkefølge.

Læs mere

SKAMdinavia!

15.03.2017

Den 5. april inviterer Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde til arrangementet Skamdinavia på Schæffergården! Her vil sprogforskere og undervisningsmiljøet fra Danmark og Norge drøfte det potentiale, der er i SKAM-serien i forhold til den nabosprogsmæssige betydning. 

Læs mere

Ny delrapport om sprogbrug på Nordens universiteter

09.03.2017

Ny delrapport om språkbruk på Nordens universiteter er nå klar. Det er Nordisk gruppe for parallellspråklighet som står bak rapporten, som blir presentert i sin fulle lengde på deres avslutningskonferanse i Oslo i mai. 

Læs mere

KULTURENS ROLLE I MIGRASJONENS TIDSALDER

06.03.2017

Det norske Kulturråd inviterer til lanseringskonferanse for det nordiske prosjektet Kulturen og frivillighetens rolle i integrering og inkludering. Konferansen finner sted i Oslo den 28. mars. 

Læs mere

12 nominerte til Nordisk Råds litteraturpris 2017

02.03.2017

Se hvem som er nominert til dette års Nordisk Råds litteraturpris!

Læs mere

Flerspråkighetsmånaden Multilingual Month utmanar organisationer i Norden att fira den språkliga mångfalden

20.02.2017

Kultur för alla bjuder alla organisationerna i de Nordiska länderna att delta i den första nordiska flerspråkighetsmånaden Multilingual Month. Under denna årliga festival som infaller mellan modersmålsdagen 21.2 och världspoesidagen 21.3, som också är den Internationella dagen mot rasism, firas mångspråkighet och språklig mångfald

Læs mere

Kulturåret i Aarhus skutt i gang med storstilt åpning

25.01.2017

Lørdag den 21. januar var det duket for åpningssermoni for Aarhus som Europeisk Kulturhovedstad 2017. Nordisk Språkkoordinasjon var på plass, og overvar en sermoni som hadde hentet stor inspirasjon fra det nordiske.

Læs mere

Konference: "Sprog og kommunikation i digital borgerbetjening"

17.01.2017

Dansk Sprognævn inviterer til nordisk klarspråkskonferanse med temaet "Sprog og kommunikation i digital borgerbetjening". 

Læs mere

Ansøgningsrunde for Nordplus 2017

19.12.2016

Nordisk Ministerråds uddannelsesprogram, Nordplus, opfordrer ansøgere i Norden og de baltiske lande til at søge om programmidler for 2017. Ansøgningsfristen er 1. marts 2017.

Læs mere

Nordens språkpris 2016 til TV-serien SKAM

05.12.2016

Den norske TV-serien Skam er vinnerne av Nordens språkpris 2016!

Læs mere

Unge stemmer fra Norden

01.12.2016

I den nye bokutgivelsen I morgen er aldri en ny dag setter 24 unge fra hele Norden ord på egne erfaringer og opplevelser om å vokse opp i fattigdom. 

Læs mere

Den danske kulturminister oppfordrer nordboere til å «kaste sig ud» i det nordiske språkfellesskap.

03.11.2016

For nylig var det resepsjon for undersøkelsen «Man skal bare kaste seg ud i det», i det danske kulturministeriet. Her fikk kulturminister Bertel Haarder tildelt rapporten, med en oppfordring fra forfatter Eva Theilgaard Brink om fortsatt fokus på, og videre satsning på kommunikasjon i Norden.

Læs mere

Nordisk Råd er klar for prisutdeling

20.10.2016

Den 1. november er det duket for Nordisk Råds prisutdeling, hvor i alt fem priser skal deles ut.  

Læs mere

Språk og makt tema i ny klarspråksrapport

15.09.2016

Språk og makt er tema i ny klarspråksrapport. Her finner du 15 artikler basert på foredrag fra den siste klarspråkskonferansen "Fra myndig maktspråk til klar kommunikasjon". 

Læs mere

Nordplus afholder kontaktseminar

30.08.2016

Nordplus programmerne afholder et samlet kontaktseminar søndag 20. til tirsdag 22. november 2016, hvor alle potentielle ansøgere til Nordplus indenfor hele uddannelsesområdet kan søge om at deltage.

Læs mere

Nordisk sprogfællesskab i topform

01.07.2016

Det skandinaviske sprogfællesskab blandt unge i Norden stortrives, og dominansen fra engelsk er langt mindre end antaget. Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Nordisk Sprogkoordination om internordisk kommunikation. Undersøgelsen tegner et helt nyt billede af, hvordan unge i Norden taler med hinanden.

Læs mere

Projektet "Nordiske Forsøgsklasser" er klar med første undervisningshåndbog

01.07.2016

Ideelle undervisningsforløp i dansk, svensk og norsk er gjennomført for 44 klasser og ca. 800 elever i hele Norden gjennom prosjektet "Nordiske forsøksklasser". Nå er den første av i alt tre undervisningspublikasjoner utgitt. 

Læs mere

Ny satsning: grenseløs journalistikk i Norden

07.06.2016

Nytt nordisk nyhetsmedie er lansert, det første av sitt slag. Målet er å endre den nordiske offentlighet. 

Læs mere

De nominerte til årets Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris er nå klar

17.05.2016

De nominerte til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris er nå klar. Se hvilke forfattere som konkurrerer om prisen. 

Læs mere

Anmälning til Nordiska språkmötet 2016 er öppnat

12.05.2016

Nå er påmeldingen for årets Nordiske Språkmøte i Vasa åpen. Temaet for konferansen er "Ett flerspråkigt samhälle". 

Læs mere

En bred syn på språkkunskaper behövs i Norden

14.04.2016

Det nordiske språklandskap endrer seg i takt med den økte innvandring. Hvordan skal de nordiske land takle dette? Det ble diskutert på et nylig avholdt Språkparlament i Helsingfors. 

Læs mere

Hva er status for akademisk språkbruk i de nordiske utdanningssystemer?

15.03.2016

Hva er status for akademisk språkbruk i de nordiske utdanningssystemer? Det er tema for kommende konferanse ved Københavns Universitet.  

Læs mere

Hvilke rettigheter har barn i Norden?

01.03.2016

Barns rettigheter, innflytelse og deltakelse i Norden står på programmet når NORDBUK inviterer til boklansering og samtale med Nordens barneombudsmann i mai. 

Læs mere

Ansøgningsrunde for Nordplus 2016

11.02.2016

Nordisk Ministerråds program, Nordplus, opfordrer ansøgere i Norden og de baltiske lande til at søge om programmidler for 2016. Ansøgningsfristen er 1. marts.

Læs mere

Kom til nabospråkskonferanse i Oslo

02.02.2016

Hva skal til for at nabospråksundervisning blir en suksess? Det vil belyses på en kommende språkonferanse i Oslo, når kunnskap fra prosjektet "Benchmarking i nabospråksundervisning" nå skal deles.

Læs mere

Hvad gør unge nordboere, når de skal kommunikere med andre fra Norden?

26.01.2016

Hvad gør en dansker, som bor i Sverige, for at blive forstået af svenskerne? Og hvordan kommunikerer en finne bosat i Norge med en nordmand? Det skal en ny undersøgelse svare på.

Læs mere

Nytt nummer av Språk i Norden

08.01.2016

Nytt nummer av Språk i Norden er ute nå. Temaet for denne utgaven er den nordiske språkdeklarasjon. 

Læs mere

Martti Ahtisaari mottok Nordens språkpris 2015

16.12.2015

Finlands tidligere president og fredsprisvinner Martti Ahtisaari mottok Nordens språkpris for 2015.

Læs mere

Nytt samarbeid skal styrke norsk tegnspråk

16.12.2015

Det norske Språkråd og Statped har inngått et formelt samarbeid for å utvikle og styrke tegnspråk i Norge.

Læs mere

Åse Wetås på plass i det norske Språkråd

01.12.2015

I dag tiltrer Åse Wetås som direktør for det norske Språkråd. Hun har vært prosjektdirektør for Norsk Ordbok 2014 siden 2008.

Læs mere

Elever i Norden møtes til klimaduell

11.11.2015

Nå kan klasser i hele Norden melde seg inn i Klimaduellen - Kampen mot Matkasting, som i dag lanseres på læringsportalen Norden i Skolen. Alle deltakere vil være med i trekningen av 5000 DKK. 

Læs mere

Forfattere fra Norge og Sverige mottar Nordisk Råds litteraturpriser

29.10.2015

Forfatterne Jon Fosse og Jacob Wegelius er blant vinnerne av årets Nordisk Råds prisutdeling.

Læs mere

Bli inspirert til en annerledes undervisning av nabospråk

27.10.2015

Ny undervisningshåndbok bruker teaterøvelser som tilgang til nabospråksundervisning.

Læs mere

Norske lærere får nå hjelp til nabospråksundervisning

22.10.2015

Det norske Språkråd har nettopp utgitt en håndbok til norsklærere, med mål om å styrke deres kompetanser i nabospråksundervisning.

Læs mere

Nordisk læring på nett

13.10.2015

Programsjef for Norden i Skolen, Thomas Henriksen, var gjest i søndagens utgave av det norske radioprogrammet "Språkteigen".

Læs mere

Nordisk Råds prisutdeling 2015

12.10.2015

Den 27. oktober går Nordisk Råds prisutdeling av stabelen i Reykjavik.

Læs mere

Nordisk tegnspråk på programmet

08.09.2015

Hør det norske radioprogrammet "Språkteigen" diskutere nordiske tegnspråk.

Læs mere

Sveriges Språkråd får ny direktør til høsten

25.08.2015

Harriet Kowalski blir ny direktør for det svenske Språkråd til høsten.

Læs mere

Nordspråk inviterer til språkkonferanse

25.08.2015

Nordspråk inviterer til språkkonferansen "Nordisk - et fungerende språkfellesskap?" i oktober.

Læs mere

Nordiske språkpiloter er vinner av Årets Språkvokterpris 2015

20.08.2015

Nordiske språkpiloter har vunnet Årets Språkvokterpris 2015.

Læs mere

Få inspirasjon til språkprosjekter

20.08.2015

Få inpirasjon til nye språkprosjekter før fristen til Nordplus Nordiske Språks ekstraordinære søknadsrunde går ut i oktober.

Læs mere

Ny direktør i det norske Språkråd

18.08.2015

Åse Wetås er tilsatt som ny direktør i det norske Språkråd.

Læs mere

Ekstraordinær søknadsrunde om tilskudd til språkprosjekter

30.06.2015

Nordpluss Nordiske Språk holder i år en ekstra søknadsrunde om tilskudd til språkprosjekter. Søknadsfristen er 1. oktober. 

Læs mere

Invitation til Nordisk Sprogmøde

23.06.2015

Invitation til Nordisk Sprogmøde om sprogforståelse og kommunikationsstrategier i Norden.

Læs mere

Det danske språk er under press

02.06.2015

Direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen, setter fokus på den synkende statusen til det danske språk i den danske avis i Berlingske Tidende den 1. juni. Hun foreslår flere initiativer som kan bidra til å styrke språket og dets utvikling.

 

Læs mere

Henrik Wilén blir ny forbundssekretær i FNF

26.05.2015

Henrik Wilén blir ny forbundssekretær i FNF, og etterfølger dermed nåværende generalsekretær Kristín Ólafsdóttir. Wilén har lenge vist genuint engasjement for det nordiske samarbeidet, og FNF er glade for at han har takket ja til jobben.

Læs mere

Konference om de nordiske sprog - forlænget frist

15.01.2015

I dagene 19.-22. maj afholdes 13. Konference om Leksikografi i Norden i København. Konferencen, der arrangeres af Nordisk Forening for Leksikografi og Københavns Universitet, er åben for alle interesserede og har denne gang også et tema: Den digitale ordbogsbruger. Fristen for at indsende forslag til foredrag, poster og softwaredemonstration er d. 15. februar 2015. Fristen for tilmelding og betaling er 1. april 2015.

Læs mere

Det danske formannskapets sektrorprogram er nå offentliggjort

14.01.2015

Det danske formannskapets sektorprogram for utdanning og forskning er nå offentliggjort | Programmet understreker viktigheten av å sikre bedre undervisning, og få flere kvinner inn i forskning i Norden.

Læs mere

Tid for økt nordisk idealisme?

01.12.2014

Foreningene Nordens Forbund | Rett før Nordisk Råds 66. sesjon brakte løs i Stockholm arrangerte Foreningene Nordens Forbund en debatt i Riksdagen med mange av Rådets parlamentarikere til stede. Hensikten var å sette i gang debatten, finne ut av hvor skoen trykker, og gire deltakerne opp før sesjonen gikk av stabelen.

Læs mere

Språknytt från Ungdomens Nordiska Råd

01.12.2014

Ungdomens Nordiska Råd hade sin årliga session i Stockholm den 24-26 oktober. Sessionen samladeett 80-tal ungdomspolitiker från Nordens alla hörn för att diskutera aktuella politiska och nordiska frågor. Även språkpolitiska frågor fanns på agendan.

Læs mere

Praktikant Malene Berthelsen Lindgren takker for seg -for denne gang

01.12.2014

Malene Berthelsen Lindgren, som har vært praktikant hos Språkkoordinasjonen siden august, er ferdig i desember.

Læs mere

Lederskifte

01.12.2014

Nordisk Språkkoordinasjon har de sidste tre måneder vært preget av at Hulda Zober Holm har valgt at tre av. Hulda har vært leder siden januar 2014, og har arbeidet hardt for de sentrale aktørene på språkområdet, for oss på kontoret, og for å få gjennomført tiltakene som Språkkoordinasjonen selv har foreslått. Mange av idéene har fått fart i løpet av Huldas tid, og andre gode idéer gis videre til Huldas etterfølger.

Læs mere

Fællesskab og samhold gennem musikk

01.12.2014

Det hele startede med at Amir Ghomi og Arta Ghavami sad og talte om, hvor fedt det ville være, hvis vi i Norden havde en fælles sang at synge – en nordisk hymne!

Læs mere

Ett nordiskt teckenspråksnätverk har etablerats

01.12.2014

Ett samarbete mellan språkvårdare i teckenspråk i Norden håller på att ta form. Vid ett första nätverksmöte i augusti 2014 formaliserades nätverkets arbete. Språkvårdare i teckenspråk möttes för första gången på nordiskt plan vid ett arbetsseminarium 2012 i Köpenhamn. Seminariet finansierades med pengar från anslaget till Nätverket för språknämnderna i Norden och Nordisk Språkkoordination.

Læs mere

Inspirasjonseldorado: Dansk språk- og kulturbad på Schæffergården

28.11.2014

I slutten av oktober var ca 20 elever fra Göteborgs universitet samlet på Den Nordiske Perlen Schæffergården til et intensivt femdagerskurs, som ble arrangert av Fondet for Dansk-Norsk samarbeid.

Læs mere

Klare signaler fra ledelsen av dansk og norsk lærerutdanning: Sats på nabospråk!

28.11.2014

Lærerutdanningen er et sentralt felt for alle som arbeider for å styrke nabospråksforståelsen. Det er de blivende lærere som skal formidle kunnskaper om og holdninger til naboland til kommende generasjoner av nordboere. Til tross for økende kontakt, informasjonsflyt og migrasjon mellom de nordiske land har nabospråksforståelsen gått tilbake. Derfor er behovet for satsing på nabospråk i skolen større enn noensinne, og derfor er det helt avgjørende at vi har motiverte og kunnskapsrike lærere.

Læs mere

Icelandic Online – Faroese Online: Samarbetsprojekt mellan Islands universitet och Fróðskaparsetur på Färöarna

28.11.2014

Icelandic Online-projektet (icelandiconline.is) har utvidgats i samarbete med Fróðskaparsetur på Färöarna genom utvecklingen av Faroese Online, en kurs för invandrare på Färöarna. Förebilden för den färöiska kursen är Icelandic Online – Bjargir som lanserades 2010.

Læs mere

Nordplus stötteprogram för nordiska språk

28.11.2014

Les her for å få oversikt over Nordplus sine støtteprogram for nordiske språk.

Læs mere

Høstnytt fra Språkrådet i Norge

28.11.2014

Høsten 2014 har Språkrådet i Norge arrangert tre arrangementer der fokuset mer eller mindre var på fagspråk og terminologi. Når Norden, som resten av verden, bli mer internasjonal, blir det stadig viktigere å være bevisste på språkets funksjon på ulike arenaer.

Læs mere

Fra majonæse til mayonnaise – ny hjemmeside om retskrivningens historie

28.11.2014

Fredag den 3. oktober lancerede Dansk Sprognævn hjemmesiden ROhist hvor man kan få overblik over ords stavemåder gennem tiden.

Læs mere

«Bevissthet, bevissthet, bevissthet»

28.11.2014

Parallellspråklighet | Oslo 30.10.2014
Dette var konklusjonen man satt igjen med etter det norske Språkrådets konferanse på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Konferansen handlet om hvordan institusjoner for høyere utdanning løser utfordringer med parallellspråklighet.

Læs mere

Hva slags grenser setter manglende språkferdigheter for jobbsøkere, og hva slags samfunnsøkonomiske konsekvenser har dette?

28.11.2014

Nordisk Språkkoordinasjon og Nordisk Råd | Under Nordisk Råds 66. sesjon i Stockholm 28-30. oktober ble torsdag 30. forslaget «Utskottsförslag om språkförståelsens betydelse för mobiliteten på den gemensamma nordiska arbetsmarknaden (A 1632/näring)» fremagt under samfunn og sunnhetshetspolitikk. Forslaget ble utarbeidet sammen med Nordisk Språkkoordinasjon etter konsultasjoner med NMRs.

Læs mere

Utvidelse og nylansering av Norden i Skolen

28.11.2014

Den 11.11 lanserte Norden i Skolen sin nye hjemmeside og utvidet læringsmaterialet med Den Nordiske Klimaduellen og materiale til naturfagene.

Læs mere

Det nordiske klasserommet

28.11.2014

Konference om nordisk didaktik på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401 København, den 5. december 2014 kl. 8.30- 16.00 – altid den første fredag i december.

Læs mere

Kontaktseminar: Samarbejd med nordiske og baltiske kolleger om bedre læring af nordiske sprog

27.11.2014

Nordplus Nordiske Sprog afholder kontaktseminar i Reykjavik for dig, som arbejder for at fremme læring af nordiske sprog. Mød dine nye samarbejdspartnere og kom i gang med et projekt med mulighed for tilskud fra Nordplus Nordiske Sprog. Tilmeldigsfrist: 1. desember.

Læs mere

Nordspråk arrangerer kurset ”Norden på nettet” – rettet spesielt mot undervisere

24.11.2014

Nordspråk arrangerer kurset ”Norden på nettet” – rettet spesielt mot undervisere | Nordspråk arrangerer kurset «Norden på nettet» på Schæffergården rett utenfor København i helga 30.1 – 1.2- 2015. Kurset retter seg spesielt mot undervisere, der det bærende tema er teknologi i undervisningen.

Læs mere

Greenland Eyes International Film Festival i Finland

19.11.2014

Greenland Eyes International Film Festival i Finland | Det er igjen klar for Greenland Eyes International Film Festival, og denne gangen avholdes festivalen på Saami Cultural Center Sajos i Inari, Finland fra den 20 – 24.november.

Læs mere

Invitasjon til feiring av FNs Barnekonvensjon og fotokonurranse

14.11.2014

Invitasjon til feiring av FNs Barnekonvensjon og fotokonurranse| I forbindelse med FNs Barnekonvensjons 25-års fødselsdag, inviterer Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd alle skoler og barnehager til å feire og markere Barnekonvensjonen den 20.november. Samtidig introduseres også en fotokonkurranse på Instagram, der unge mellom 13 og 18 år inviteres til å delta, og vise hva rettigheter er for dem gjennom et bilde.

 

Læs mere

Välbesökt möte om nordisk språkpolitik i Stockholm

06.10.2014

Nettverket for språknevnene i Norden| I slutet av augusti firade det Nordiska språkmötet 60-årsjubileum i Stockholm. Temat var den nordiske språkdeklarasjonen, som redogör för nordbors språkliga rättigheter och sätter upp konkreta mål som den nordiska språkpolitiken bör sträva efter.

Læs mere

Høstpremiere for Ekspertgruppen Nordens Språkråd

06.10.2014

Ekspertgruppen Nordens Språkråd | Den 22. August arrangerte Nordisk Språkkoordinasjon møte med den faglige støttegruppen Ekspertgruppen Nordisk Språkråd (ENS).

Læs mere

Bokslipp: «Hvor parallelt»

06.10.2014

Nordisk gruppe for parallelsproglighed | I slutningen af juni udkom en tyk bog på Nordisk Ministerråds forlag med det mystiske navn Hvor parallelt.

Læs mere

Treårig plan for Nordisk gruppe for parallellspråklighet klar

06.10.2014

Nordisk gruppe for parallellspråklighet |  Den 17. september hadde Nordisk gruppe for parallellspråklighet sitt første møte. Det fant sted i de nye lokalene til Foreningene Nordens Forbund i Snaregade 10. Målet for møtet var å bli enige om en arbeidsplan for de neste to årene. 

Læs mere

Greenland Eyes International Film Festival i Torshavn

06.10.2014

I disse dager går den internasjonale grønlandske filmfestivalen Greenland Eyes International Film festival av stabelen i Torshavn på Færøyene. Filmfestivalen er verdens største festival med et grønlandsk fokus, og inneholder blant annet filmvisninger av spillefilmer, dokumentarer og undergrunnsfilmer, spørretimer med instruktører og produsenter, konserter og kunstutstillinger.

Læs mere

Tre digitala broar över Ösjersjön

02.10.2014

Nordplus | Det treårige prosjektet "Tre digitala broar över Östersjön" gikk av stabelen i september 2013, og er et samarbeid mellom Sverige, Estland og Finland. Gjennom samarbeid både fysisk og på sosiale medier foregikk kulturutveksling og språklæring.

Læs mere

Oppsving hos Nordplus Junior

02.10.2014

Nordplus språk | I løpet av skoleåret 13/14 ble «Vores fælles sprog» arrangert i samarbeid mellom Danmark og Island.  Prosjektet hadde høye mål, og det ulmet store forventninger i forkant.

Læs mere

”Jag hedder det jeg heter” – ett projekt med teater som metod i nordisk grannspråksundervisning

02.10.2014

Nordplus |  Det dansk-norsk-svenske prosjektet "Jag hedder det jeg heter" viser hvor effektivt det kan være å kombinere teater og språkopplæring. Prosjektet ble kjørt høsten 2013, og ansvarlige var Helena Berglund (S) og Sine Sværdborg (DK). 

Læs mere

Digital kulturudvæksling ved «Nordens dage»

02.10.2014

Nordplus | Nordens Dage skaber autentisk kommunikation på tværs af skoler og grænser. Med mobiltelefoner og iPads laver elever fra 8. klasse rundt om i Norden film om deres hverdag og hjemegn. Filmene viser de til hinanden via vores fælles platform, og herefter mødes de online til diskussion/interview om deres interesser og dagligdag.

Læs mere

Ny, åpen filmbasert nettressurs: "i praksis": nabospråk

02.10.2014

Nordplus | "i praksis: nabospråksundervisning" er en ny, åpen filmbasert nettressurs for lærere og lærerstudenter i de nordiske landene. Hovedkjernen i ressursen er fire korte mønsterpraksisfilmer som viser fram god nabospråksundervisning i nordiske klasserom. Eksemplene er først og fremst hentet fra de yngre alderstrinnene i grunnskolen. Dette er gjort for å løfte fram betydningen av tidlig start med nabospråksundervisning.

Læs mere

Musikworkshop på turné i Finland

02.10.2014

Nordplus | Dream academy, som i år hölls från 26.8 till 14.9.2014, är en injektionsspruta i modernt musikskapande och kreativitet. Samtidigt är det en inspirationsdag på svenska för gymnasieelever i Finland. Under Dream Academy-workshopen kastas eleverna huvudstupa in i låtskriveri, inspelning och musikproduktion. Eleverna skriver och spelar in en egen låt på svenska och dagen avslutas med en gemensam livekonsert för hela skolan där låten framförs.

Læs mere

Fest for danske studerende på Lysebu og én million norske kroner i gave til språkarbeidet

02.10.2014

De Nordiske Perlene | Det var fest på Lysebu da statssekretær Morten Høglund  overrakte den norske regjerings gave til Fondet for dansk-norsk samarbeid i anledning det norske grunnlovsjubileet. 120 danske lærerstudenter og stortingspresident Olemic Thommessen var hovedgjester.

Læs mere

Danmark gav én million kroner til styrking av språkforståelsen hos unge

02.10.2014

De Nordiske Perlene | Fondet for dansk-norsk samarbeid  har mottatt en gave på én million kroner fra den danske stat.  Utenriksminister Martin Lidegaard og Folketingsformann Mogens Lykketoft overrakte gaven ved et arrangement for norske studerende på Schæffergården.

Læs mere

I oktober samles Norske og islandske studerende til kursus i dansk

02.10.2014

De Nordiske Perlene | Den 12. oktober samles studerende fra  Háskóli Islands og Høgskolen i Buskerud/Vestfold til kursus i dansk sprog og kultur på Schæffergården i København.

Læs mere

Danskundervisning i Sverige – en nyttig erfarenhet för både skolbarn och lärarstudenter

02.10.2014

De Nordiska Perlor | När de danska lärarstudenterna från Læreruddanelsen i Århus (VIA University College) deltar i pärlekurserna på Biskops Arnö, får de tillfälle att undervisa svenska grundskolebarn i danska.

Læs mere

Nyhetsrapport fra Språkrådet i Norge

02.10.2014

Termer for nordisk mobilitet, nordisk klarspråk og nordisk tegnspråksnettverk
Det norske Språkrådet | Dette er bare tre av mange nyheter fra Norge.

Læs mere

Masteroppgave om blandinavisk

02.10.2014

I mai leverte Bettina Bjørn (NO) og Cathrine Stenrøs (DK) masteroppgaven «Blandinavisk. Et sprogpsykologisk studie i akkommodation, holdninger og identitet på en skandinavisk arbejdsplads», et viktig innspill i forskningen på språkholdninger i Skandinavia.

Læs mere

Full sal for Jørn Lund

29.09.2014

Tirsdag 23.09 var undertegnede til stede da Jørn Lund, som er medlem av Ekspertgruppen Nordens Språkråd, holdt foredrag i Politikens hus (Pressen) for en stappfull sal. Anledningen for foredraget var utgivelsen av hans nye bok, Dansk i skred.

Læs mere

Samisk språk sikres gjennom nytt utvalg

22.09.2014

NRK melder at Kommunal-og moderniseringsdepartementet i Norge, fredag pekte ut et utvalg som skal sikre og styrke de samiske språk.

Læs mere

Ylvis til svensk og finsk TV

16.09.2014

Ylvis gjør som Skavlan og går til Sverige og Finland.

Læs mere

Økende språkuvilje i Finland

09.09.2014

I Finland er det stadig flere som blir mer skeptiske til å lære svensk på skolen. Høsten 2014 skal finnene stemme om et innbyggerinitiativ om man skal la svensk bli et valgfritt undervisningsemne.

 

 

Læs mere

Norske TV-tekstere advarer: kvaliteten på TV -undertekster stuper

28.08.2014

Kostnadskutt i TV-bransjen fører til at store deler av tekstoversettelse til TV foregår og produseres i Øst-Europa. Norske oversettere slår nå alarm, og mener dette kan bidra til å sette norsk språk i fare.

Læs mere

Nordiske trekkplastre til sommerens festivaler

24.06.2014

Festivalsommeren er i gang for fullt, og atter en gang står mange nordiske artister som trekkplastre til sommerens festivaler i Norden. 

Læs mere

12 millioner tildeles forskningsprosjekt på dansk språk

23.06.2014

Det danske forskningsprosjektet "Danske stemmer i USA og Argentina" ble nylig tildelt 12 millioner kroner. Målet med forskningsprosjektet er å undersøke hvordan dansk snakkes av danske utvandrere og deres etterkommere i USA og Argentina. 

Læs mere

Dubbing av skandinaviske språk

20.06.2014

Dubbing av dansk og svensk til norsk. 

Læs mere

Velkommen til vår nye hjemmeside

27.05.2014

Velkommen til vår nye hjemmeside!

Læs mere

Pia Jarvad med ny bok

23.05.2014

Pia Jarvard med ny bok om det danske språks utvikling de seneste 40 år. 

Læs mere

Tegnespråk anerkjent som selvstendig språk i Danmark

23.05.2014

Tegnspråk anerkjent som selvstendig språk i Danmark 

Læs mere

Islandsk sprognævn 50 år

10.04.2014

Islandsk sprognævn bliver 50 år gammel 30. juli i år.

Læs mere